Moonshots: Grote complexe ketenprojecten voor (inter-) nationale impact

Het Versnellingshuis: Nederland Circulair helpt ondernemers met het realiseren van hun circulaire business cases. Eén van de manieren waarop ze dit doen is door het ondersteunen van ‘moonshots’ oftewel grote ketenprojecten. Dit zijn projecten die vaak, in verschillende opzichten, complex van aard zijn. De markt brengt dit soort projecten zelf moeizaam of vanuit maatschappelijk perspectief te langzaam tot stand. Vandaar dat ondersteuning en een eerst zetje vanuit het Versnellingshuis kan helpen om mooie voorbeelden te realiseren die nationale impact hebben, en wellicht zelfs buiten onze landgrenzen.

 

Op dit moment zijn er zeven ‘moonshot’ projecten die worden ondersteund.

 

Circulaire windmolenparken

Zo zijn ze in samenwerking met het uitvoeringsprogramma Maakindustrie net gestart om te kijken hoe we windmolenparken circulair kunnen maken. Ze denken nu al na hoe om te gaan met de materialen die straks vrijkomen aan het einde van de levensduur van een windmolen. Hiervoor zoeken ze partijen die deel willen nemen aan de CIRCO track ‘Offshore wind‘ die plaatsvindt in het derde kwartaal van dit jaar.

 

Kwalitatief goed hergebruikt koper

Ook hebben de grote infrabeheerders in Nederland vanuit de Groene Netten coalitie hun ambitie uitgesproken om in 2030 alleen nog maar kwalitatief goed hergebruikt koper in zetten in hun assets. Daarvoor willen ze samen met onder andere de toeleverende industrie en ook partijen die koper inzamelen en recyclen actief een marktdialoog opstarten.

In andere ‘moonshot’ projecten houden de meest uiteenlopende partijen zich bezig met materiaalstromen die vrijkomen bij textiel (de Dutch Circular Textile Valley), matrassen, sierteelt en plaatmaterialen zoals MDF en wordt gekeken naar chemische recycling van kunststoffen, waarvoor mechanische recycling niet mogelijk is.

 

Aan de slag!

Bedrijven die zich samen met hun ketenpartners actief willen inzetten voor (inter-) nationale impact, kunnen contact opnemen met het loket van het Versnellingshuis. Dit geldt voor nieuw op te starten projecten, maar zeker ook voor de reeds lopende initiatieven.

Subsidie Circulaire Ketenprojecten opent op 23 maart

Om de circulaire economie te bereiken moeten ook de complexe ketens ingrijpend veranderen. Dat vraagt om een sectorbrede benadering waarin meerdere partijen en schakels uit de keten zijn betrokken. Waarin activiteiten rondom het organiseren van ketens, samenwerking,…

Terugblik 'Toeleveranciers in de circulaire maakindustrie'

Op 9 februari 2023 organiseerde Circulaire Maakindustrie in het kader van de Week van de Circulaire Economie samen met MAAK Haarlem een bijeenkomst speciaal voor toeleveranciers in de maakindustrie. Het werd een inspirerende middag met veel interactie,…