ING rapport: Circulariteit staat bij een gemiddeld maakbedrijf op de agenda, maar de toepassing ervan is nog niet wijdverbreid

De circulaire prestaties van Nederlandse maakbedrijven steken gunstig af bij die van Europese sectorgenoten. De hoeveelheid geproduceerd afval is internationaal gezien laag en de inzet van hergebruikte materialen hoog. De hoge grondstofprijzen maken hergebruik van materialen dit jaar extra profijtelijk.

 

Toch stagneert de vooruitgang in afvalreductie en recycling en hoewel per gemaakt product steeds minder materiaal nodig is, groeit het totale materiaalgebruik van de Nederlandse maakindustrie in absolute zin nog steeds. Om meer circulair te werk te gaan zijn grotere stappen vereist. Efficiënt materiaalgebruik gaat verder dan recycling en begint al bij het productontwerp. Om dit echt van de grond te krijgen is meer beleid gericht op het stimuleren van circulaire initiatieven nodig.

 

Dit jaar lanceerde ING een rapport over circulariteit in de Nederlandse maakindustrie. Edse Dantuma, Sectoreconoom Industry bij ING en auteur van het rapport, licht de inzichten toe in ochtendsessie ‘1C: Analyse Circulaire Maakindustrie’ tijdens het jaarsymposium Circulaire Maakindustrie op 7 december as. Wil je je alvast inlezen?

 

Lees het volledige rapport op ING.nl (Leestijd: 20 minuten)

Subsidie Circulaire Ketenprojecten opent op 23 maart

Om de circulaire economie te bereiken moeten ook de complexe ketens ingrijpend veranderen. Dat vraagt om een sectorbrede benadering waarin meerdere partijen en schakels uit de keten zijn betrokken. Waarin activiteiten rondom het organiseren van ketens, samenwerking,…

Terugblik 'Toeleveranciers in de circulaire maakindustrie'

Op 9 februari 2023 organiseerde Circulaire Maakindustrie in het kader van de Week van de Circulaire Economie samen met MAAK Haarlem een bijeenkomst speciaal voor toeleveranciers in de maakindustrie. Het werd een inspirerende middag met veel interactie,…