Interview

Jos de Krieger, architect SuperUse en partner Blade Made: “Gebruikt materiaal is voor ons de grondstof voor nieuw design"

Architectenbureau Superuse werkt al 25 jaar vanuit de overtuiging dat je met gebruikt materiaal heel goed kan bouwen. Ze wonnen er zelfs een oeuvre award voor. Maar hergebruik van end-of-life (EOL) wieken, dat is wel érg specialistisch. Daar kun je beter een apart merk voor lanceren, was de gedachte. Zo ontstond Blade Made, in samenwerking met New Citizen Design en Newton Brown Urban Design. “De komende decennia komt heel veel hoogwaardig materiaal vrij van afgeschreven wieken”, zegt architect en Superuse partner Jos de Krieger. “Daar bedenken we opschaalbare toepassingen voor”

 

“De komende jaren komt heel veel hoogwaardig materiaal vrij”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

“Gebruikt materiaal is voor ons de grondstof voor nieuw design. In veel gevallen worden onze ontwerpen opgepikt door de markt en door derden opgeschaald. Van gebruikte wieken hebben we inmiddels een speeltuin gemaakt, zitmeubels voor in de publieke ruimte, en geluidsschermen voor langs de snelweg. In dit geval pikte de pers onze ontwerpen weliswaar op, maar de markt nog niet. Vermoedelijk heeft dat vooral met de grootte van de wieken te maken. Die maakt dat ze niet gemakkelijk handelbaar zijn. Maar het kàn dus wel. Als je je logistiek maar goed op orde hebt en je producten maakt op een strategische plek, bijvoorbeeld waar EOL windmolenwieken aan land komen vanuit offshore windparken.”

 

“Windmolenwieken zijn niet gemakkelijk handelbaar”

 

Wat is de grootste winst?

“Tot nu toe worden recycling en downcycling gezien als de enige manieren om de enorme schaalgrootte van de groeiende stroom materiaal van afgedankte windmolens te kunnen behappen. Daar komt bij dat rotorbladen bestaan uit composiet: glasvezel- of koolstofversterkte kunststof. Dat is niet gemakkelijk te recyclen of om te vormen. Initiatieven voor nieuwe toepassingen zijn vaak heel kleinschalig en versnipperd. De eerste volledig recyclebare windmolenwiek is nog maar net op de markt. Voor alle turbines die de komende jaren aan het einde van de levenscyclus belanden, moet dus een oplossing bedacht worden als we willen vermijden dat het materiaal in de verbrandingsoven belandt. Dat noemen we dan netjes ‘energie opwekken’, maar feitelijk is het gewoon vernietiging van materiaal. Ook bij recycling moet er nog veel energie in het materiaal gestoken worden om het geschikt te maken voor een nieuwe toepassing. Wanneer je windmolenwieken een nieuwe toepassing geeft, bespaar je zo’n negentig procent aan CO2 -uitstoot.”

 

Afbeelding: BladeMade speeltuin Terneuzen

 

“We noemen het netjes ‘energie opwekken’, maar feitelijk is verbranden vernietiging van materiaal”

 

Wat is de grootse uitdaging?

“We zijn afgelopen zomer pas begonnen en zitten nog in de fase dat we veel gesprekken voeren met potentiële partners. In Europa, in de Verenigde Staten, in China. We zoeken een organisch groeimodel om het aanbod van materiaal en de vraag naar mogelijke toepassingen in kaart te brengen en op elkaar af te stemmen. We hebben ook nog geen productiefaciliteit. Onze prototypes hebben we gemaakt met een aannemer; voor grootschalige productie werkt dat anders. We zijn in gesprek met een aantal mogelijke locaties; we zoeken nog een ondernemend type die zo’n werkplaats wil gaan runnen. We merken dat er een groeiende vraag is vanuit de markt. Energiebedrijven zien dat het, ook maatschappelijk, van belang is om EOL materiaal op een nette manier te verwerken. Wij zijn nog maar een kleine speler dus het is best spannend om te zien hoe we onze beloftes hierin goed kunnen gaan waarmaken. We geven onze organisatie feitelijk vorm terwijl we het al aan het doen zijn.”

 

Afbeelding: Superuse ‘REwind’ stadsbank te Willemsplein Rotterdam

 

“Energiebedrijven willen hun EOL materiaal op een nette manier laten verwerken”

 

Welke circulaire stappen staan op de planning?

“Uiteindelijk willen we dat alle beschikbare wieken worden hergebruikt. Dan heb je het natuurlijk over een immense schaal. Ga maar na: tot dusverre heeft Blade Made 25 wieken een nieuwe toepassing gegeven; in Nederland komen er jaarlijks ongeveer 400 vrij. Wereldwijd zijn dat er vele duizenden. Gelukkig hoeven we dit niet alleen op te pakken. Hier gaan steeds meer ondernemingen over nadenken. Onze sterke kant is het ontwerp en onze contacten met afnemers, intermediairs en aanbieders. We hopen op een samenwerking met partijen die sterk zijn in logistiek en productie. En daarbij staan we nu voor de keuze: investeren we meer tijd in de groei van Blade Made, gaan we harder op zoek naar een investeerder die opschaling mogelijk maakt, of reageren we op concrete vraag vanuit de markt, zoals nu bijvoorbeeld vanuit China? We weten dat we kunnen bereiken wat we voor ogen hebben. De vraag is nu vooral hoe we het precies gaan aanpakken.”

 

Meer weten? Bezoek de website van Blade Made.