Themaproject

Circulair Economy & Smart Industry (CESI)

Digitalisering en nieuwe technologieën bieden veel mogelijkheden voor efficiënt gebruik van grondstoffen en hoogwaardig hergebruik van producten

Waarom is dit een belangrijk thema?

Innovaties in de Nederlandse maakindustrie hebben vaak al een circulair karakter. Zo kunnen robotisering en 3d printing leiden tot grondstofbesparing. Dataverzameling via slimme sensoren over gebruik en conditie van apparatuur kan leiden tot beter onderhoud, langere levensduur en een scherper spare-parts-management. Ook opent het mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen zoals pay-per-use en product-as-a-service. Digitalisering en nieuwe technologieën bieden dus veel mogelijkheden om producten, onderdelen en materialen hoogwaardiger, efficiënter en zuiniger te (her)gebruiken.

Waar werken we al aan?

In 2020 zijn meerdere CESI-projecten gestart waarbij CESI staat voor Circulaire Economie en Smart Industry. Deze project hebben interessante inzichten opgeleverd en bieden concrete aanknopingspunten om aan de slag te gaan. Lees hieronder verder.

 

In 2021 heeft TNO een onderzoek bij afgerond naar de synergie tussen smart industry en circulaire innovatie op basis van 13 cases: De impact van slim èn circulair : hoe innovaties in de maakindustrie bijdragen aan een lagere footprint. De belangrijkste uitkomsten? De maakindustrie heeft van oudsher een circulair karakter, innovaties versterken dat karakter en deze innovaties resulteren in een lagere milieufootprint. Lees het eindrapport hier.

 

Het onderzoek vond plaats in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel, en Zuid-Holland. Deze provincies zijn ook bezig met het ontwikkelen of al uitvoeren van een regionaal circulair programma gericht op de maakindustrie, vaak in samenhang met smart industry. Lees hier meer over het project.

 

Binnen het Circulaire Economie Smart Industry (CESI) project in Zuid-Holland heeft TNO een eerste versie van de Wegwijzer Circulaire Maakindustrie ontwikkeld. Met deze wegwijzer kunnen maakbedrijven op laagdrempelige wijze nader kennismaken met circulair ondernemen. Vul de onderwerpen in die jij belangrijk vindt of de circulaire strategie die je interessant vindt en zie voorbeelden bij bedrijven die je voor zijn gegaan. Bekijk hier de Wegwijzer (concept-versie).

 

 

Speciaal voor toeleveranciers

Is jouw bedrijf toeleverancier in de maakindustrie? Dan zijn er speciale activiteiten voor jou.

 

In Brabant is in 2021 een project gestart speciaal voor deze doelgroep: ‘CESI Supply – Circulair en smart in de toeleveringsketen’ gestart. Onderzocht wordt hoe metaal – en elektronische toeleveranciers (in keten van apparatenbouw, machinebouw en hightechindustrie) kunnen worden betrokken bij de circulaire transitie in de maakindustrie.  Lees hier meer over het project.

 

In februari 2021 organiseerden we het webinar Circulaire kansen voor de toeleverende maakindustrie. Hierin werden de inzichten uit het TNO onderzoek en de opzet van CESI Supply gepresenteerd. Ook kwam toeleverancier Revamo aan het woord over zijn circulaire aanpak. Kijk hier het webinar terug.

 

De circulaire mogelijkheden voor toeleveranciers zijn ontegenzeggelijk anders dan voor Original…

Lees meer

Binnen de maakindustrie liggen volop kansen voor de circulaire economie, op het…

Lees meer

Document

De impact van slim èn circulair

TNO onderzocht hoe circulaire innovaties in de maakindustrie bijdragen aan een lagere milieu-footprint.

Open document

Document

Met een Smart Industry naar een Circulaire Economie - verkenning 20 Gelderse bedrijven

Een verkenning door TNO naar de bijdrage van 20 Gelderse Smart Industries aan een meer circulaire economie.

Open document

Gedateerde besturingssystemen die pas gaan pompen als de rioleringsput vol is. Dat moet slimmer kunnen bedacht Ad van Rijsbergen van VerAutomation. “Wij hebben een alternatief ontwikkeld, waarbij we het huidige rioolstelsel niet hoeven uit te graven of…

Ga naar interview

In Overijssel rijdt een circulaire zoutstrooier rond, waarmee Aebi Schmidt maar liefst 80% CO2 bespaarde ten opzichte van een nieuwe strooier. “Eerst dachten ze ‘die man is niet goed bij zijn hoofd’ als hij provincies en gemeenten…

Ga naar interview

Waarom betalen voor het bezit van een lift, als je ook per ritje kan betalen? “Met M-Use® bieden we de dienst verticale mobiliteit, in plaats van dat we een product verkopen.” Vertelt Ronald Koedam, Sales Manager bij…

Ga naar interview